• 1398/02/26 - 08:53
  • 115
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

باید ها و نباید های تغذیه ای ماه مبارک رمضان

........................................................






 

باید ها و نباید های تغذیه درماه مبارک رمضان

مطالعات زیادی نشان داده است افرادی که توانمند هستند عمدتا روزه داری نه تنها آسیبی به بدن وارد نمی کند بلکه منفعت هم برای آنها دارد.

به طور کلی شیوه تغذیه در ماه رمضان با دیگر ماه ها تفاوت چندانی ندارد و فقط برخی نکات ریز و مهم است که روزه داران باید در هنگام افطار و سحر به آن توجه کنند.چراکه روزه میتواند در کنترل بسیاری از بیماری ها مانند کبدچرب موثر باشد ..

منافع روزه داری تنها سلامت جسم را در برنمیگیرد بلکه باعث می شود از نظر روحی وذهنی هم بدن را آماده کنیم تا برای عدم انجام بسیاری از کارها توانمد شویم. همچنین ارامش فردی و ارتباط انسان با خدا بیشتر می شود و افراد می توانند جمله "من میتوانم" را در ماه رمضان اجرایی و محقق کنند.

اگر ما بتوانیم خودکارآمدی را در خود تقویت کنیم نه تنها برای خودمان مفید است بلکه از این طریق می توانیم یکی از ضعف های بزرگ موجود در جامعه را از بین ببریم و درنهایت بسیاری از مشکلات کشور را برطرف کنیم.


نباید فلسفه روزه داری را فراموش کرد

ارزش معنوی روزه داری به هیچ عنوان قابل قیاس با فواید مادی آن نیست.

چراکه در ماه مبارک رمضان افراد یاد میگیرند چگونه تمرین تقویت روح داشته باشند تا بتوانند بهخودسازی و شناختن توانمدی های خود دست یابند.  به همین دلیل درجه اول یادخدا ، بندگان وی و خالص بودن روزه داری نباید در این ماه فراموش کرد.

برخلاف تصور همگان  در ماه رمضان نیازی به دریافت غذای بیشتر نسبت به ایان دیگر  نیست و تنها زمان دریافت  موادغذایی تغییر کرده است.

بیشتر کردن تعداد وعده های غذایی در زمان سحر و افطار بستگی به فرد دارد و با توجه به توانایی بدن و سیستم گوارش فرد میتواند وعده های غذایی خود را در ماه رمضان تغییر دهد .

اما به طور نرمال هرچه تعداد وعده های غذایی در زمان سحری و افطار بیشتر و حجم آن کمتر شود برای سلامتی بدن مفیدتر است و فرد میتواند تا پایان ماه رمضان بدون هیچ مشکلی روزه بگیرد .



وعده های غذایی در ماه رمضان حذف نشود

به هیچ عنوان حذف سحری توصیه نمیشود چراکه بدن درفازی قرار میگیرد که اشتهای بدن با نخوردن سحری به مرور سرکوب و تمایل خوردن در بدن کم می شود  وذخایر بدن از بین خواهد رفت . همچنین به این نکته باید توجه کردکه بدن برای تامین نیازهای خود از منابع مختفی از جمله ذخیره گلیکوژن،ذخایر چربی و حتی بافت عضلانی استفاده می کند.

توصیه میشود در زمان سحر موادغذایی مصرف شده  ذخایر انژی و موادمغذی بدن را تامین کند . در زمان  افطار یک وعده غذایی سبک ، ولرم و شیرین مانند سوپ ، آش،دمنوش و حتی چایی و خرما  مصرف شود و بعد از چند دقیقه مصرف یک وعده غذایی که حجم آن تا حدودی بیشتر است برای بدن بسیار مفید خواهد بود . همچنین وعده شام باید همانند وعده شام در ماه های دیگر باشد.



مصرف زیاد آب تاثیری در رفع تشنگی روزه دار ندارد

خطرکم ابی درماه رمضان بیشتراز کم خوری  و گرسنگی است . بسیاری از افراد تصور می کنند که اگر اب به مقدارزیادی مصرف کنند در طول روز تشنه  نمی شوند در صورتی که این تفکر کاملا اشتباه است .  میوه وسبزیجات می توانند به دلیل پتاسیمی که دارند اب بدن را ذخیره و از تشنگی جلوگیری کنند . چراکه آب خوردن زیاد نه تنها کمکی به تامین آب بدن فرد و رفع عطش در وی نمی کند بلکه مصرف اب تکرار ادرار را بیشتر می کند  وکیفیت خواب فرد راتحت تاثیر قرار می دهد.

توصیه های غذایی در ماه رمضان

خوردن نان های سبوس دار ، برنج قهوه ای که قند آنها به آهستگی آزاد می شود ، آجیل و مغزها نه تنها میتواند کربوهیدرات ، انرژی و آب بدن را ذخیره کند بلکه برای جلوگیری از گرسنگی در طول روز موثر است .

همچنین حذف نان سفید ، ابمیوه و شیرینی به دلیل قند بالایی که دارند و باعث تشنگی می شوند در وعده سحری و افطاری برای روزه داران مفید است .



روزه داری برای گروه های حساس

روزه داری برای گروه های حساس نظیر بیماران باید با نظر پزشک معالج صورت گیرد .

بیشتر بیمارانی که درماه رمضان به مشکل برمیخورند به دلیل ملاحظه نکردن خود آنها است چراکه بیماران دیابتی و افرادی که سنگ کلیه دارند بدون اطلاع پزشک روزه می گیرند و به بدن خود آسیب می رسانند . به همین دلیل روزه داری خودسرانه برای بیماران کلیوی ، بیماران دیابتی ،بیماران روحی روانی و بیمارانی که سیستم گوارشی ضعیف دارند ضرر دارد.

کودکان ، روزه اولی ها و نوجوانان که در سن رشد هستند ، بیماران و گروه های حساس برای روزه داری باید دقت بیشتریدر رژیم غذایی خود داشته باشند . همچنین افراد مسن به دلیل اینکه در ماه رمضان کمتر احساس تشنگی می کنند ممکن است بدنشان دچارکم ابی شود واحتمال اینکه  درمعرض خطر کم ابی بدن قرار بگیرند وجود دارد که باید با رژیم غذایی درست این کم آبی جبران شود.

 

  واحد تغذیه                   

بیمارستان حضرت معصومه(س)       


  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 32436
کلمات کلیدی